Psihijatrijska bolnica crna gora - Dobrota - Istorijat
16761
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16761,bridge-core-2.9.7,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Istorijat

DOBROTA

(Dabratum / Dabrata) – naselje kapetanska Dobrota smješteno je s unutrašnje strane Kotorskog zaliva, između dvije rijeke Škurda i Ljuta, i prostire se u dužini od oko 7,5 km. Dobrota je najveće i najmnogoljudnije naselje u Kotorskoj opštini.

Lokalitet JANOŠI

Naziv lokaliteta Janoši potiče od bratstva Janoševići koje je na tom lokalitetu imalo svoje kuće i koje se tokom XVIII i XIX vijeka dalo 36 pomoraca od kojih 17 kapetana, 1 poručnik i 18 mornara. Danas je ovo bratstvo izumrlo a na ovom lokalitetu danas se nalazi Zdravstvena ustanova specijalna bolnica za psihijatiju „Dobrota“ Kotor.

ZU Specijalna bolnica za psihijatriju „Dobrota“ Kotor

Prvi put, u arhivskim spisima pominje se psihijatrijska ustanova u Dobroti krajem 1952.godine, koju je kasnije i zvanično formirao Srez Bokokotorski.

Psihijatrijska bolnica u Kotoru je zvanično počela sa radom 26. maja 1953. godine i od tada pa do danas predstavlja sigurno najznačajniju stacionarnu ustanovu za psihijatrijsku zdravstvenu djelatnost u Crnoj Gori.

Od svog osnivanja pa do danas, ova bolnica je više puta mijenjala svoj status i naziv, ali u suštini je njena uloga ostala ista, a to je: da kao stacionarana ustanova zbrinjava, liječi i unapređuje i rehabilituje zdravlje mentalno oboljelih lica.

Sačuvani arhivski spisi predmeta o osnivanju bolnice nalaze se