Odjeljenja za produženo liječenje - ZU Specijalna bolnica za psihijatriju “Dobrota” - Psihijatrija Kotor Crna Gora
16623
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16623,bridge-core-2.9.7,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Odjeljenja za produženo liječenje

ODJELJENJA ZA PRODUŽENO LIJEČENJE

Odjeljenja za produženo liječenje (muška i žensko) namijenjena su za sveobuhvatno produženo liječenje osobama s rezistentnim psihotičnim poremećajima (shizofreni, shizoafektivni, afektivni) te odraslim mentalno retardiranim osobama s psihotičnim i bihejvioralnim poremećajima. Na ovim odjeljenjima su uglavnom hospitalizovani pacijenti starije životne dobi te područje rada uključuje i prijem bolesnika sa postojanjem organskih psihičkih poremećaja, uključujući demencije, amnestičke i druge kognitivne poremećaje i sve psihičke poremećaje kod kojih bolesnik odbija komunikaciju sa specifičnom primarnom zdravstvenom zaštitom u domu za starije i nemoćne osobe, a koje nije moguće riješiti u okviru iste. Na dva odjeljenja zatvorenog tipa (muško i žensko) i jedno odjeljenje (muško) otvorenog tipa se liiječe bolesnici oba pola. Odjeljenja raspolažu kapacitetom od ukupno 122 kreveta, od čega odjeljenje za produženo liječenje muško-otvoreno sa 46 kreveta, odjeljenje za produženo liječenje muško-zatvoreno sa 46 kreveta i odjeljenje za produženo liječenje žensko sa 30 kreveta.

A3

Na odjeljenju za produženo liječenje muško-otvoreno predviđena su 2 ljekara/ke specijaliste iz oblasti psihijatrije od koji je 1 načelnik/ca odjeljenja. Predviđeni su: 1 glavna/i sestara/tehničara odjeljenja i 14 medicinskih sestara/tehničara. Ukupan broj zaposlenih na ovom odjeljenju je: 17.

Načelnk/ica odjeljenja: dr Tanja Mijatović Papić – specijalista psihijatrije

Ordinirajući ljekar na odjeljenju:

Glavni medicinski tehničar odjeljenja: Dejan Kuč.

Kontakt telefon odjeljenja: 068/885-366

A4

Na odjeljenju za produženo liječenje muško-zatvoreno predviđena su 2 ljekara/ke specijaliste iz oblasti psihijatrije od kojih je 1 načelnik/ca odjeljenja. Predviđeni su: 1 glavna/i sestara/tehničara odjeljenja, a predviđeno je zaposlenje za 12 medicinskih sestara/tehničara. Ukupan broj zaposlenih je: 15

Načelnica odjeljenja: dr Jelena Radojičić - specijalista psihijatrije

Ordinirajući ljekar na odjeljenju:

Glavna medicinska sestra odjeljenja: Jasna Lazarević.

Kontakt telefon odjeljenja: 068/845-595

A5

Na odjeljenju za produženo liječenje žensko predviđena su 2 ljekara/ke specijaliste iz oblasti psihijatrije od kojih je 1 načelnik/ca odjeljenja, a takođe su predviđeni još i: 1 glavna/i sestara/tehničara odjeljenja, a predviđeno je zaposlenje za 10 medicinskih sestara/tehničara. Ukupan broj zaposlenih na ovom odjeljenju je: 13.

Načelnica odjeljenja: dr Ana Stanković – specijalista psihijatrije

Ordinirajući ljekar na odjeljenju:

Glavni medicinski tehničar odjeljenja: Tanja Šebek Debelnogić.

Opis oba odjeljenja:

Kriterijum za prijem bolesnika je psihopatologija dijagnostičkih kriterijuma gore navedenih poremećaja. Pacijenti su po prijemu u pravilu bez uvida ili limitiranog uvida u bolest, negativističnog stava prema liječenju te značajno oštećenih sposobnosti za uobičajeno dnevno funkcioniranje. Njihovo je ponašanje van mogućnosti kontrole, te ne mogu funkcionisati van bolnice bez značajne socijalno–rehabilitacijske podrške. Program liječenja sastoji se od psihofarmakološke i druge biološke terapije, tehnika savjetovanja, suportivne i drugih oblika psihoterapije, radno-okupacione terapije. Rad odjeljenja obavlja se po načelima terapijske zajednice. Po potrebi se koriste dodatni dijagnostički i kontrolni postupci (laboratorijske analize, EEG, EKG, psihološko testiranje) te tretmani interniste, pneumofiziologa i stomatološka zaštita. Kriterijum za otpust je uspostavljanje djelimičnog ili potpunog uvida u bolest, motivisanost za liječenje, ponašanje prihvatljivo za širu zajednicu, osiguravanje smještaja i odgovarajućeg nastavka tretmana. Odjeljenja takođe vrše tretman i njegu nepokretnih psihijatrijskih pacijenata i vrši se intezivna njega na odjeljenju kao i pomoć pri hranjenu i obavljanje redovnih fizioloških potreba pacijenata.