Odjeljenje za Forenzičko - sudsku psihijatriju - ZU Specijalna bolnica za psihijatriju “Dobrota” - Psihijatrija Kotor Crna Gora
16649
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16649,bridge-core-2.9.7,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Odjeljenje za Forenzičko – sudsku psihijatriju

ODJELJENJE ZA FORENZIČKU – SUDSKU PSIHIJATRIJU

A7

Odjeljenje raspolaže sa ukupno 21 krevetom, a pored 1 načelnika/ce odjeljenja i 1 glavne/og medicinske/og sestre/tehničara odjeljenja, zaposlen je 1 ljekar/ka specijalista psihijatarije kao i 15 smjenskih medicinskih sestara/tehničara. Predviđen je ukupan broj zaposlenih na ovom odjeljenju: 18.

Načelnk odjeljenja: Primarijus dr Jovo Đedović – specijalista psihijatrije

Glavna medicinska sestra odjeljenja: Jelena Tomović.

Kontakt telefon odjeljenja: 068/805-494

Opis oba odjeljenja:

Odjeljenje za forenzičku psihijatriju hospitalizuje pacijente s mentalnim problemima koji su tokom sudskog procesa u kaznenom ili prekršajnom postupku upućeni na sudsko-psihijatrijsko posmatranje ili su okončanjem postupka proglašeni neuračunjivima ili bitno smanjene uračunljivosti, te im je rješenjem/presudom nadležnog organa određena mjera bezbjednosti obaveznog liječenja i čuvanja u bolnici. Najčešće dijagnoze su endogene duševne bolesti iz kruga sch psihoza, organski uzrokovani poremećaji i različiti poremećaji ličnosti sa psihotičnim dekompenzacijama.
Pored pacijenata sa izrečenom mjerom bezbjednosti obaveznog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi i onih kod kojih je u toku postupak sudsko-psihijatrijskog vještačenja, na ovom odjeljenju se hospitalizuju i pacijenti kod kojih se tokom odsluženja zatvorske kazne u nadležnoj instituciji observira psihotični poremećaj koji zahtjeva bolničko liječenje. Izuzetno, na sudskom odjeljenju se mogu tretirati i prisilno hospitalizovani pacijenti sa drugih odjeljenja, ukoliko bolničko liječenje zahtjeva kontinuiran i intezivan monitoring kretanja pacijenta. U tim okolnostima, prilikom premještaja se mora obavjestiti Savjet za zaštitu prava mentalno oboljelih lica ZU Specijalne bolnice za psihijatriju “Dobrota” Kotor.
Zbog specifičnosti rada, u rad odjeljenja mogu biti uključeni i pripadnici službe obezbjeđenja, koju sačinjava posebno obučeno osoblje uz eventualnu pomoć medicinskih tehničara.

Njihova zaduženja su da prate kretanje pacijenata neposrednim nadgledanjem i/ili putem kamera za nadzor, te po potrebi intervenišu u mehaničkom obuzdavanju istih na ovom ili drugim odjeljenjima ustanove, kada to od njih zatraži psihijatar/neuropsihijatar, odnosno drugi ovlašćeni zaposleni.
Program forenzičkog tretmana koji se sprovodi na odjeljenju pored kliničkog cilja (redukcije psihopatoloških simptoma, redukcije psihičke patnje,moguću uspostavu psihičkog ozdravljenja) ima za cilj i modifikaciju ponašanja osoba na forenzičkom tretmanu (redukciju bihejvioralnih ekseca i razvoj socijalno prihvatljivih oblika ponašanja) sa ciljem smanjenja rizika od nasilnog ili drugog rizičnog ponašanja. Program liječenja započinje cjelovitom dijagnostičkom obradom (psihološkom, laboratorijskom, EEG, EKG, radiološkom–CT, internističkom, socijalnom anamnezom, itd.). Bolesnici su uključeni u individualni i grupni psihoterapijski rad, socioterapiju i radno-okupacionu terapiju. Terapijska zajednica predstavlja u osnovi izvor za opservaciju osoba na forenzičkom tretmanu i služi kao primarni procesni put za razvoj relevantnih obrazaca ponašanja. Iako odjeljenje funkcioniše po tipu terapijske zajednice, pristup bolesniku, planiranje i sprovođenje tretmana je individualan i odvija se prema prethodno utvrđenim karakteristikama svakog pojedinog bolesnika na liječenju.