Odjeljenja za akutne psihoze - ZU Specijalna bolnica za psihijatriju “Dobrota” - Psihijatrija Kotor Crna Gora
16609
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16609,bridge-core-2.9.7,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Odjeljenja za akutne psihoze

ODJELJENJA ZA AKUTNE PSIHOZE

Odjeljenja za prijem i akutnu pomoć mogu prihvatiti bolesnike oba pola. Postoje akutno muško i akutno žensko odjeljenje, oba zatvorenog tipa. Kapaciteti ovih odjeljenja su: 59 kreveta, od čega muško raspolaže ukupno sa 37 kreveta dok žensko raspolaže ukupno sa 22 kreveta.

A1

Na odjeljenju za akutne psihoze - muško predviđena su ukupno 3 ljekara/ke specijaliste iz oblasti psihijatrije od čega je 1 načelnik/ca odjeljenja. Predviđeno je 1 glavna/i sestara/tehničara odjeljenja i 18 medicinskih sestara/tehničara. Ukupan broj zaposlenih na ovom odjeljenju je: 22.

Načelnica odjeljenja: dr Danijela Miladinović – specijalista psihijatrije

Ordinirajući ljekari na odjeljenju: dr Vesna Blagojević – specijalista psihijatrije.

Ljekar na specijalizaciji iz oblasti psihijatrije dr Boris Ćorić

Glavni medicinski tehničar odjeljenja: Emil Šabotić.

Kontakt telefon odjeljenja: 068/805-803

A2

Na odjeljenju za akutne psihoze - žensko predviđena su ukupno 2 ljekara/ke specijaliste iz oblasti psihijatrije od čega je 1 načelnik/ca odjeljenja. Predviđena je 1 glavna/i sestara/tehničara odjeljenja, a predviđeno je 14 medicinskih sestara/tehničara. Ukupan broj zaposlenih na ovom odjeljenju je: 17.

Načelnica odjeljenja: dr Milka Bulatović Nišavić – specijalista psihijatrije.

Ordinirajući ljekar na odjeljenju: dr Neda Grbović – specijalista psihijatrije.

Ljekarka na specijalizaciji iz oblasti psihijatrije dr Milica Vučetić

Glavna medicinska sestra odjeljenja: Slavica Babović.

Kontakt telefon odjeljenja: 068/878-442

Opis oba odjeljenja:

Prijemi se obavljaju svakodnevno i to: dogovorenim transportima iz drugih ustanova u državi, individualni prijemi po dogovoru kao i hitni prijemi. U vanrednim okolnostimana na ovim odjeljenjima se mogu primiti pacijenti sa izrečenom mjerom bezbjednosti u koliko njihov boravak ne narušava sigurnost drugih pacijenata. Osim toga, na akutnom ženskom odjeljenju mogu se tretirati i pacijentkinje iz dijagnostičkih kategorija bolesti zavisnosti, po principu dobrovoljne hospitalizacije.
Prijem bolesnika započinje sa inicijalnom dijagnostičkom evaluacijom, psihijatrijskom procjenom u prvom danu i kompletnom dijagnostičkom obradom u prvoj sedmici hospitalizacije. Ukoliko se ocijeni potrebnim koristi se i dodatna dijagnostika neuroimaging metodama. Nadalje se radi i psihosocijalna procjena koja je fokusirana na mogućnost socijalnog prihvata bolesnika nakon hospitalizacije. Nadalje tokom integrativnog pristupa započinje usmjeravanje i uključivanje bolesnika u terapijske aktivnosti (psihoterapijska grupa, radno-okupaciona terapija, socio-terapijska grupa, rekreativna i druge terapije) te se u toku terapijskog tretmana bolesnik eventualno upućuje na jedno od rehabilitacijskih odjeljenja u cilju daljeg liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije. Rad na akutnim odjeljenjima fokusiran je prvenstveno na redukciju rizika od samopovređivanja ili povređivanja drugih ljudi te na redukciju najfloridnije psihotične fenomenologije. Specijalistički staž iz oblasti psihijatrije se redovno obavlja na ovim odjeljenjima i tom prilikom se stiču: edukacija, znanja i iskustva.